Followers

Friday, April 6, 2012

Bila ditimpa musibah :)


Doa menghadapi Musibah:

"Innaa lillaahi wa innaa ilaihi raaji'uun. Allahumma ajirnii fii mushiibatii wakhluf lii khairamminhaa"

Sesungguhnya kami milik Allah dan sesungguhnya kami kembali kepada-NYA. Ya Allah berilah kami pahala dalam musibahku ini dan berilah pengganti yang lebih baik.
(HR. Muslim)


Doa Terhindar dari kesulitan dan penderitaan:

"Bismillahi 'alaa nafsii wa maalii wa diinii, allaahumma radhadhini biqadhaa'ika wa baarik lii fiimaa quddiralii hattaa laa uhibba ta'jiila maa akhkharta wa ta'kkhira maa 'ajjalta"

Dengan nama Allah atas diriku, hartaku, dan agamaku. Ya Allah, berillah aku rasa ridha terhadap putusan-MU dan berkatilah segala apa yang Engkau berikan kpdku shg aku tiada suka mempercepat apa yg Engkau lambatkan da memperlambat apa yg Engkau cepatkan.
(dikatakan Ibn as-Sani)


Doa ketika kemalangan:

"Innaa lillahi wa innaa ilaihi raaji'uun. Allaahumma laa ya'tii bilhasanaati illaa anta wa laa yadzhabu bissayyi'aati illaa anta wa laa haula wa laa quwwata illaa billaah."

Sesunggguhnya kami adalah kepunyaan Allah dan kami akan kembali kpd-NYA. Ya Allah tiada yang mendatangkan kebaikan2x selain-MU, dan tiada yg menghilangkan kejahatan-kejahatan selain-MU pula. Tiada daya - upaya dan kekuatan selain dgn Allah.


Doa ketika duka:

"Ya Allah, sesungguhnya aku adalah hamba-MU, anak hamba-Mu dan anak hamba-MU yg perempuan. Ubun-ubunku dalam tangan-MU, berlakulah atasku hukum keputusan-MU dan adillah atasku segala taqdir-MU. Aku mohon pada-MU dengan sgl nama yg jadi milik-MU yg Engkau namakan dengannya diri-MU, atau yg Engkau turunkan dalam kitab-MU, atau yg Engkau ajarkan kpd seseorang dr makhluk-MU, atau yg Kau simpan dalam perbendaharaan ghaib di sisi-MU kiranya Engkau jadikan kitab Al-Qur'an jadi kesuburan hatiku dan cahaya dadaku serta mjd tempat melepaskan segala kesusahannku dan menghilangkan dukacitaku."
(HR Ahmad & Ibnu Hiban)


Doa ketenangan dalam menghadapi musibah:

"Allahummarzuqnii nafsan muthma'innatan tu'munu biliqaa'ika wa tardhaa biqadhaa'ika"

Ya Allah, berilah kami hati yg tenang, yg beriman akan saat perjumpaan dengan-MU dan ridha menerima segala ketetapan-MU.


Doa Ketika menghadapi kesulitan:

"Allahumma laa sahla illaa maa ja'altahu sahlan wa anta taj'alul hazna idzaa sy'ta sahlaa."
Ya Allah, tiada yg mudah selain yg Engkau mudahkan dan Engkau jadikan kesusahan itu mudah jika Engkau menghendakinya jadi mudah.
(HR Ibnu Hibban)

Doa pasrah setelah berusaha secara optimal:

"Hasbunallaahu wani'mal wakiilu ni'mal maulaa wani'mannashiir"

Bagi kami cukup Allah saja pelindung yg baik bagi kami tempat berserah diri yg baik bagi kami dan penolong yg baik bagi kami.


# NOTE dar Kak nor :-

Ya ALLAH. cube tengok muke korang time marah.. lawa sungguh !!! kihkihkih..

No comments:

Post a Comment

Anda juga mungkin meminati :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...